"wg mnie wafle ryżowe lepsze od pieczywa :) " Pod jakim względem lepsze? Chleb nie jest trudno dostać - w zwykłym tesco/carrefour można dostać całkiem dobrej jakości chleb, a jak dobrze poszukasz, to i piekarnie nie ciężko znaleźć. 1. Nie zawierają glutenu 2. Są trwałe 3.są poddane ekstruzji co za tym idzie są lekkostrawne 4. Po treningu na [...]
[...] wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg. czesto go pieke i naprawde jest latwy i [...]
[...] Mam i tak sporo dodatkowych zajęć poza szkołą. Ale z tych kilku godzin spędzam większośc na rowerku i steperze :) Więc mam jeść lekką kolację po treningu? A jesli chodzi o chlebek. Oto skład "kołodzieja" :mąka żytnia, zyto cięte, płatki owsiane, słonecznik,siemię lniane, MĄKA PSZENNA GRAHAMKA, drożdże, sól, suchy zakwas, palony słód [...]
Najprostszy chleb zytni: Potrzebne skladniki: maka zytnia typ 2000, 500g 15-20g drożdży lyzeczka cukru troche letniej wody opcjonalnie: kminek, pieprz, sól/vegeta Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy malą iloscia ciepłej wody, tak tylko by sie rozpusiło wszystko ładnie, odkladamyw cieple miejsce i przykrywami sciereczką czy czymś tam %-) Jak [...]
[...] dobrze policzyłaś. Tylko musisz zwrocić uwagę przy mięsie, czy szyja z kurczaka czasem nie zawiera więcej tłuszczu niż pierś. Bo szczerze mówiąc ja nie wiem :-) Kupiłam też chleb razowy na zakwasie, bo nie mam maszyny do robienia w domu na razie, szukałam najlepszego w sklepie, ale i tak ma w składzie syrop glukozowy z pszenicy, słód pszenny i [...]
tylko ze na zakwasie trzeba dac mu czas do wyrośnięcia, 3h to chleb jest pompowany przez drozdze a na zakwasie bakterie sprawiaja ze staje sie zdrowszy i łatwiej strawialny i o to chodzi. De facto twoj chleb z maszyny nie będzie sie róznił od tego kupionego w sklepie.
[...] suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę) 300g wody (jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam) Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. [...]
[...] to nie jednym jajkiem, ale dwoma %-) generalnie musisz zacząć czytać etykiety, bo masz dużo przetworzonego jedzenia. w sumie często jesz kanapki. ok, ale postaraj isę dostać chleb mający w składzie tylko mąkę, sól i ewentualnie drożdże. to samo z szynkami i serami, są baaardzo naszpikowane chemią. generalnie unikaj szerokim łukiem to, co ma E w [...]
Nie wiem czy jest sens dalszej dyskusji na temat chleba. Odnosze wrazenie, ze teorie tutaj sa jakby troche inne i mijaja sie po drodze skutecznie. My tutaj fani jestesmy Montiganca i zadne inne "prawdy" nie moga miec miejsca . "Chleb wyrabiany z rafinowanej maki jest kompletnie pozbawiony wszystkich skladnikow potrzebnych do [...]
Wymiary i zdjęcie dodam - na razie nie mam możliwości. Chleb "shulstad" właściwie to był inny ale wartości makr były zbliżone, kuskus jem bardzo żadko. Skład chleba Just Fit: Składniki: woda, ziarno żyta 30%, mąka żytnia (w tym mąka żytnia razowa 19%), siemię lniane 3,4%, drożdże, ocet, ekstrakt słodowy ciemny, błonnik ziemniaczany, regulator [...]
ja mam przepis na chleb monignac! Do ciasta chlebowego:1/2 kg mąki (żytniej razowej lub pszennej razowej, można je też wymieszać), sól, 2 łyżki oleju (ja daję olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek), 10 dgk świeżych drożdży, mleko oraz mąka do zaczynu (także razowa). Trzeba wpierw zrobić zaczyn z drożdży, mąki i mleka (można dodać łyżeczkę [...]
[...] się jeść produkty jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone, to jak z jogurtami, czy mlekiem, radizmy mleko od krowy, bo ma więcej wartości. Chleb na zakwasie jest chlebem na tzw."dzikich drożdżach" które de facto są bakteriami kwasu mlekowego, które "hodujemy", natomiast dodając drożdże dodajemy już "produkt przetworzony". Z punktu [...]
Aaa, no i mam taką listę produktów podejrzanych o niezbyt dobry wpływ na moją sylwetkę, na razie sobie przypominam chleb - nawet najlepszy na świecie i orzeszki ziemne (a więc i moje masło). Nie wiem, co w nich może być. Wtedy (3 lata temu?) na LC zjechałam najniżej w życiu, byłam poniżej 60 kg. Ale niestety, byłam trochę "szara" (twarz) [...]
[...] i wejscie na schody to byla meczarnia wiec sobie odpuscilam. miska: warzywa: szparagi, cukinia, papryka, rzodkiewka suple: luzetam, zma na noc, chrom, probiotyk, espumisan chleb własnej produkcji: maka pszenna, otreby, ziarna słonecznika, dyni, siemienia, sezamu, odrobina cukru, drozdze, sol zakwasowy mi sie skończył a jajek juz nie mialam- [...]
Badania badaniami.... Pytanie pierwsze czy była brana pod uwage grupa krwi ? Pytanie drugie jaki to był chleb, przecież to ma kolosalne znaczenie, pewnie to nie był ani chleb ezechiela ani chleb esseński które mają neutralny wpływ na organizm wszystkich. Chleb żytni jest niewskazany zupełnie dla osób z grupą B natomiast pszenny jest praktycznie [...]
[...] na oleju kokosowym. Wiem, miska trochę się rozjechała w ostatnim posiłku. Ale miałam trochę zalatane popołudnie i nie miałam kiedy zjeść. Pytania: - Czy mogę jeść kupny chleb? Np. ten co teraz jem ma taki skład: mąka żytnia, woda, nasiona słonecznika, mąka pszenna, ziarna żyta, mąka żytnia razowa, siemię lniane, drożdże, sól. Nie widzę tu [...]
[...] dla osób z alergią na pszenicę, kukurydzę i inne zboża, a także na rośliny strączkowe, mleko, jaja, orzechy i drożdże. Do wyrobów tego typu można zaliczyć różnego rodzaju chleby, bułeczki, wafle, precelki, naleśniki, makarony, tortille, puddingi czy imitacje majonezu i masła z orzeszków ziemnych. Skrobia otrzymywana z nasion szarłatu ze [...]